Oprema za bebe

Pazite što jedete i vratite se u formu nakon praznika

Mnogima će se dogoditi da se osjećaju napuhano ili utegnuto, stanje koje nije isključivo za Božić, ali se može dogoditi i u drugim prilikama, poput prvih jesenskih prehlada odnosno trenutaka stresa za naše tijelo. Važno je što prije vratiti zdrave prehrambene navike i nastaviti s redovitim načinom života. Stoga vam u ovom članku želimo dati nekoliko savjeta za prehranu koja vam omogućuje da se vratite u formu, plus nekoliko savjeta za pročišćavanje nakon blagdana i pronalaženje ravnoteže..

Zašto moramo prilagoditi prehranu nakon blagdana?

Od Badnje večere do slastica blagdani su puni kulinarskih obaveza. Nadalje, jelovnici s više sljedova često znače da se vrijeme provedeno za stolom proteže satima, a da ne spominjemo činjenicu da ponekad postoji i nekoliko sati pauze između ručka i večere. Odvojiti vrijeme za tjelesnu aktivnost nije uvijek lako, a tradicionalna jela često su bogata ugljikohidratima, mastima, natrijem i jednostavnim šećerima, hranjivim tvarima koji u prevelikim količinama u odnosu na potrebe pridonose povećanju mase, oticanje i nakupljanje štetnih tvari.

Zato, da biste za sobom ostavili posljedice večera, nakon praznika morate kontrolirati svoju prehranu i nastaviti s redovitim kretanjem. To su navike koje su dio zdravog načina života i koje se iz tog razloga nikada ne bi smjele potpuno napustiti, čak ni u božićno vrijeme.

Praćenje zdrave i uravnotežene prehrane i bavljenje tjelesnom aktivnošću omogućuje tijelu da na blagdane stigne u najboljim uvjetima i da se bolje nosi sa svim ekscesima za stolom. Čak i tijekom praznika bitno je nastojati zadržati neke dobre prehrambene navike posebno nakon obilnih ili slatkih obroka, povećati tjelesnu tjelovježbu.

Često kretanje, počevši od najtrivijalnijih aktivnosti kao što su šetnja psa ili penjanje uz stepenice, te hodanje što je više moguće. Kako bi se kretali, umjesto da koristite automobil idite pješke. Također je dobro provoditi aerobnu tjelesnu aktivnost (brzo hodanje, plivanje, trčanje, vožnja bicikla ) barem 3 puta tjedno po 30 minuta dnevno (ako možemo svaki dan bilo bi još bolje), po mogućnosti integrirajući je s nekom od vježbi iz teretana 2-3 puta tjedno.