Oprema za bebe

Koju hranu i navike izbjegavati u post božićnoj dijeti?

Namirnice koje treba izbjegavati svakako su one koje sadrže jednostavne šećere (kao što su slatkiši ili pakirani grickalice) i hrana koja sadrži zasićene masti – poput masnog mesa, maslaca, odležanih sireva – i trans masti, uključujući margarin i industrijske proizvode, da navedemo primjere. Konzumacija alkoholnih pića koja sadrže šećere, kao što su pivo ili žestoka pića, također treba biti ograničena; međutim, moguće je u naš plan ishrane uključiti i nekoliko čaša vina, po mogućnosti crnog, jer je bogato polifenolima.

Osim toga, treba izbjegavati kompenzacijske strategije kao što je post. U nadi da će se oporaviti tipični višak hrane za blagdane, zapravo, postoje oni koji razmišljaju o preskakanju obroka sljedeći dan. Post ili preskakanje obroka, nakon posebno velikih ručkova i večera, je greška. Ono što treba učiniti je vratiti se zdravom i uravnoteženom režimu prehrane, a nadoknaditi povećanjem tjelesne aktivnosti.

Hidratirajte kako biste se vratili u formu nakon praznika

Hidratacija također igra ključnu ulogu u ispravnoj prehrani. Kako bismo našem tijelu zajamčili odgovarajuću hidrataciju i eliminirali višak tekućine, važno je unositi najmanje 2 litre vode dnevno. Ako tijekom dana nismo u mogućnosti piti kako bi trebali, to možemo nadoknaditi pripremanjem biljnih čajeva, čajeva ili napitaka navečer. Konzumacija biljne hrane, poput povrća i voća, također pomaže u unosu prave količine vode, jer su to namirnice bogate vodom.

Prehrana nakon blagdana: važnost konzumiranja sezonskih proizvoda

Kako bi slijedili uravnoteženu prehranu, stručnjaci općenito preporučuju jesti sezonsku hranu prije svega. Važna navika posebice je prema različitim studijama sezonsko voće i povrće ima veća nutritivna svojstva od namirnica koje su zrele izvan svog idealnog razdoblja. Nadalje, čini se da nam uzimanje sezonskih proizvoda omogućuje da svom tijelu pružimo upravo ono što mu je potrebno u pravo vrijeme.

Pogledajmo koje su sorte voća i povrća tipične za hladnije mjesece i neke od njihovih prednosti:

• Naranče su dragocjene jer predstavljaju pravi koncentrat vitamina C, koristan za jačanje imunološkog sustava i kao antioksidans.
• Grejp, koji sadrži vitamine A, C i B, ima svojstva detoksikacije, antioksidansa i antikolesterola; štoviše, imao bi protutumorsko djelovanje.
• Kivi. Ne znaju svi da je kivi jedno od najbogatijih voća vitaminom C: među njegovim blagodatima spominjemo antioksidativno djelovanje i zaštitu srca i krvnih žila.
• Karfiol. Bogato vitaminima, uključujući vitamin C i onima iz skupine B, te mineralnim solima (kalij, kalcij, fosfor, željezo), ovo povrće je antioksidans, jača obrambene snage organizma i sprječava nastanak raka. Osim cvjetače, indicirane su i ostale komponente obitelji križarica, kao što su brokula, kupus, savojski kupus i rimski kupus, zahvaljujući prisutnosti vitamina, mineralnih soli, vlakana i antikancerogenih tvari.
• Artičoka. Poznata po svojim probavnim svojstvima, artičoka potiče diurezu i snižava razinu kolesterola, povećanu tipičnim božićnim receptima.
• Komorač. Uz jela na bazi komorača moguće je djelovati na oticanje trbuha, ali i olakšati probavu: zbog toga se od ovog povrća pripremaju mnogi probavni čajevi.