Oprema za bebe

Dijeta nakon Božića: što jesti, a što izbjegavati?

Počnimo s tim da se ne smijemo pridržavati drastičnih uradi sam dijeta, već prihvatiti zdrav stil prehrane, čak i uz pomoć stručnjaka, ako je potrebno. Kako ističu nutricionisti oslanjanje na stručnjaka je bitno jer razrađuje plan dijete na temelju stanja pacijenta i ciljeva koje treba postići. Nadalje, stručnjak se ne ograničava na izdavanje personalizirane prehrane, već pruža pacijentu potrebne alate za stjecanje nutricionističkog obrazovanja. S druge strane, uradi sam dijete ne donose uvijek očekivane rezultate i vrlo često nam ne dopuštaju internaliziranje ispravnih prehrambenih navika.

Kakvu hranu slijediti u prehrani nakon praznika?

Više od božićne dijete, bolje bi bilo govoriti o ispravnoj prehrani koju bismo uvijek trebali slijediti, a ne samo u ovoj fazi oporavka. Stoga je to prehrana koja bi trebala biti dio naših svakodnevnih navika, kako bismo očuvali i poboljšali zdravlje. Stoga, ono što treba učiniti jest usvojiti zdrav, uravnotežen i što raznovrsniji stil prehrane. To zahtijeva da glavni obroci budu potpuni i uravnoteženi, da se sastoje od ugljikohidrata, bjelančevina i vlakana, ne zaboravite da dobrobiti adekvatne prehrane polaze od izbora namirnica koje čine naše obroke.
Ulazeći u prednosti koje namirnice preferirati, nutricionisti objašnjavaju da bi se svakako preferirale namirnice biljnog podrijetla poput voća, povrća i mahunarki koje su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Nadalje, važno je redovito konzumirati žitarice (tjestenina, kruh, riža…) po mogućnosti integralne. Ugljikohidrati sadržani u žitaricama, zapravo, predstavljaju primarni izvor energije za ljudsko biće.

Stručnjaci također predlažu početak obroka povrćem, jer vlakna pomažu osjećaju sitosti. Umjesto toga, osim mahunarki, preporuča se uključivanje hrane životinjskog podrijetla kao izvor proteina, kao što su mlijeko, riba (koja je dragocjen izvor omega-3 ), bijelo i crveno meso (dajući prednost prvom pred drugom, kao sadrže manje zasićenih masti) i jaja. Što se tiče začina, vrlo je važno koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje, bez obilja, po mogućnosti sirovo kako bi se što bolje iskoristila sva njegova blagotvorna svojstva.

Usredotočite se na ulogu grickalica u ispravnoj poslije božićnoj prehrani, prije svega neophodnu da na glavne obroke ne dolazite s previše apetita. U međuobroke možemo uključiti voće ili sušeno voće (osobito bademe ili orahe) koje ima vrlo važnu ulogu u prehrani, jer je bogato omega-3 i antioksidativnim svojstvima.